Alessandro Rivetto Langhe Nebbiolo
18,96€/Alko
Alessandro Rivetto on kolmen kaveruksen osaamisen tulos. “Teemme ja myymme yhdessä Mauron ja Alessandron kanssa niin hyvää viiniä, kuin vaan ikinä osaamme.” Alessandro Rivetto toteaa. Meidän mielestä se kuulostaa hyvältä lähtökohdalta. Piemonte sijaitsee Pohjois-Italiassa ja on tunnettu erityisesti punaviineistään. Kaikista tunnetuimpana legendaariset Barolo-viinit. Vaikka pidämme Barolo-viineistä, silti usein niiden viinien ongelmana on se, että niitä pitäisi kypsyttää 5+vuotta ennen kuin ne ovat hyviä juotavaksi.
Mikä tekee tästä viinistä poikkeuksellisen hyvän hinta-laatu suhteen viinin? Olemme maistaneet runsaasti Piemonten Nebbioloja. Tästä viinistä voidaan todeta, että 1+1=3.
Annetaanpa asiantuntijoiden puhua, sillä kaikki ovat yhtä innoissaan tästä viinistä:
Helsingin Sanomien Jouko Mykkänen kehui viiniä erinomaiseksi löydöksi ja antoi viinille neljän tähden arvion.
Juha-Matti Anttila Keskipohjamaa-lehdestä yllättyi todella positiivisesti.
“Maku tuottaa sen varsinaisen yllätyksen. Tasapainoinen ja pehmeähkö kokonaisuus, hapankirsikkaa ja mustikkaa, jonkun verran tammisuutta sekä parkkihappojen karheutta. Ei mitään kovin voimakasta, aluksi jopa vaatimattoman oloinen, mutta kuitenkin siitä löytyy hienoviritteistä marjaisuutta ja intensiteettiä.”
Meidän vakioraadista Petri Pellinen piti viinistä todella paljon:
Kirkas ja keskirunsas, läpikuultava rubiininpunainen viini.
Runsaahko tuoksu on puhdas, raikas ja nuori sekä vivahteikas. Tuoksussa on hapanta kirsikkaa, karpaloa sekä hiukan appelsiininkuorta, hyvin hentoa savuisuutta sekä vaniljaa.
Maku on kuiva ja alku raikkaan hapokas. Maun intensiteetti on runsaahko ja hedelmävetoinen. Alkoholipitoisuus on keskitasoa ja viinin selkeät ja kypsät tanniinit antavat viinille ryhtiä. Hedelmäisyys tulee happaman kirsikan sekä karpalon muodossa ja sitä seuraa hento mausteisuus sekä appelsiininkuoren vivahde. Jälkimaku on pitkä, miellyttävä ja raikkaan karpaloinen.
Tämä viini on oikein nautittava nyt, mutta varmasti kehittyisi jo lyhyellä varastoinila. Olisikin mielenkiintoinen maistettava 3-5 vuoden päästä. Rakenteeltaan tämä Langhe Nebbiolo on selvästi ruokaviini. Mainio kovien juustojen kanssa sekä vaikka Entrecôten ja lehtikaalimuhennoksen sekä confit-perunan kanssa. Tarjoile noin 16–18 asteisena ja isommasta Pinot Noir-lasista.
Tämä viini on yksi parhaista Langhe Nebbioloista Alkossa, ellei jopa paras. Ja hintalaatusuhteeltaan loistava. Vastaavan tasoinen viini maksaisi reilusti yli 20€. 90–91 / 100 p.
Juha Lihtonen löysi viinistä paljon eri kerroksia:
Heleä nuorelle nebbiololle tyypillinen rubiininpunainen väri. Hurmaavan vivahteikas tuoksu, jossa on raikasta punaista marjaisuutta, kypsä kirsikkaa, appelsiininkuorta, nebbiololle tyypillistä kevyttä vahamaisuutta, vivahde lakritsaa (jopa salmiakkia!) ja savua.
Avautuessaan monivivahteisesta tuoksusta nousee esiin myös muskottimainen mausteisuus. Keskitäyteläinen, eloisan hapokas ja puhdaslinjainen krisikkainen marjaisuus yhdessä notkeiden ja lempeästi ikeniä näykkivien tanniinien kanssa muodostavat harmonisen ja jäntevän suutuntuman ja viipyilevän pitkän jälkimaun. Viini on nyt jo nautinnollinen, mutta kehittyy hienosti seuraavan vuoden aikana. Dekantoi tunnin ajan ja nauti isomaljaisesta lasista jossa suppeneva suuaukko. Tarjoile 16-17°C-astiesena. Mainio viini ihan sellaisenaan, mutta sopii hyvin niin rasvaisille kaloille kuin vaaleille lihoille ja juustoille. JL 89p “Vivahteikkaan notkea ja herkän aromikas viini huippuhyvään hintaan!”
Viinikaverin vinkki:
Tämä on erinomainen viinin lyhyeen, eli alle 3 vuoden kypsyttämiseen. Osta kuusi pulloa viiniä ja availe pullo aina kuuden kuukauden välein. Saat aivan järjettömän paljon viiniä vuoden päästä.