CARLIN DE PAOLO CURSUS VITAE
14,49€/Alko
Barbera-rypäleestä tehtyjä viinejä löytyy runsaasti valikoimassa. Mikä erottaa tämän viinin niistä lukuisista viineistä, jotka löytyvät jo valikoimasta? Vastaus on yksinkertainen ja oikeastaan aina sama liittyen Fiksulöytö-viineihin. Ylivoimainen hinta-laatusuhde. Siitä emme anna koskaan periksi. Neljä kriitikkoamme olivat yksimielisiä siitä, että tämä viini edustaa ja täyttää Fiksulöydölle asetettavia kriteerejä. Kuullaanpa mitä heillä oli sanottavaa:
Aloitetaan Juha Lihtosen kommenteilla:(87p)
Tämän tuottajan viinit hurmaavat elegantin puhdaspiirteisellä tyylillään. Tämä Barbera ei tee poikkeusta. Rypäleelle tyypilliset kirsikan ja appelsiininkuoren aromit kuivayrttisine vivahteineen on kauniisti aistittavissa tuoksussa. Tuoksu vie ajatukset kuivaan kangasmetsään kuivien havujen peittämälle polulle joka johtaa ajan patinoimaan venevajaan. Maultaan keskitäyteläinen viini on napakan tiivis. Eloisa hapokkuus ja suutuntumaa ryhdittävät lempeät tanniinit muodostavat rungon johon hapankirsikkainen hedelmäisyys harmonisesti kietoutuu. Kokonaisuutta sävyttävät mausteisen kukkeat ja mokkaiset aromit. Jälkimaku on pitkä ja viipyilevä. Viinin hienon intensiteetin salaisuus on vanhoissa, 20-40 vuotiaissa barbera-köynnöksissä, joista viini on tuotettu. Viini on nautinnollinen sellaisenaan, mutta toimii monipuolisesti erilaisten ruokien kanssa aina rasvasista kalaruoista, vaaleille lihoille ja ruokaisille kasvisruoille. Dekantoi tunti ennen tarjoilua ja nauti viilennettynä 15-17°C-asteisena kookkaasta leveämaljaisesta lasista, jossa kapea suuaukko.
Sari jatkaa seuraavasti: (88p)
Nuorekas, sinipunainen ja tuoksultaan marjaisan raikas barbera. Keskitäyteläisen viinin tuoksussa on punaisia marjoja ja kirsikkaa.Maku vastaa tuoksua ja on eloisa. Hyvät hapot ryhdistävät melko vähätanniinista viiniä. Marjojen lisäksi maussa on aavistus mausteita. Keskipitkä ja tasapainoinen, maukas pastaviini.
Pekka Suorsa toteaa:(92p)
Vaaleahkonpunainen. Barbarescomainen tuoksu: kuivattuja lehtiä ja mineraalisuutta. Keskitäyteläinen, hapokas ja elegantti keskimaku. Puuteria ja hennosti kuivamausteita jälkimaussa. Jos pitää barbarescosta tai burgundista, tässä on vaihtoehtoviini.
Petri Pellinen komppaa:(89-90p)
Ulkonäkö: Kirkas, keskirunsas rubiininpunainen väri.
Tuoksu: Puhdas, nuori, raikkaan marjaisa ja hiukan tammen paahteinen tuoksu, jossa on tummaa kirsikkaa sekä hiukan boysenmarjaa.
Maku: Kuiva raikkaan hapokas alkumaku, keskitason alkoholipitoisuus, ja runsaahkot tanniinit. Runsaahko hedelmäisyyden intensiteetti. Keskimaussa aavistus karvautta, joka ilmenee karvaahkon hapankirsikan sekä kaakaon maun mukana. Pitkähkö kirsikkasuklaakonvehdin makuinen jälkimaku.
Yhteenveto: Runsaan hedelmäinen ja lajikkeelleen tyypillinen viini arkiruokien kuten pizzan ja lasagnen seuraksi.
Entäpä kansainväliset viinikriitikot?
James Suckling yksi Euroopan arvostetuimmista kriitikoista kirjoittaa seuraavasti: (91p)
A typical young barbera with a bright, energetic feel as it pushes out the blackberries, violets and tight minerals. Lightly firm, yet easygoing on the palate with a delicious raspberry-coulis and chocolate note to end. Nicely done.
Fiksu! Tilaa välittömästi.