Château Marsyas
40,39€/Alko
Mitä erinomaisia viinejä olet maistanut Libanonista? Uskaltaisitko ostaa 40 € maksavan punaviinin Libanonista maistamatta? Mietimme näitä kysymyksiä, tätä viiniä maistaessamme. Vastaus ensimmäiseen kysymykseen oli “Enpä nyt osaa suoralta kädeltä sanoa” ja toiseen kysymykseen “En ikinä.”
Château Marsyas valmistaa kahta eri punaviiniä Bekaan-laaksossa Libanonissa, joista nimikkoviiniä tehdään ajatuksella: ”Tehdään niin hyvä viini kuin meidän taidot riittävät.” Tekemisen taito ei oikeastaa liity viinin valmistukseen kellarissa vaan viinitarhojen hoitoon sillä tuottajan filosofiassa viinin valmistus tapahtuu 90%:sti tarhoilla ja 10% kellarissa. Tarhat sijaitsevat noin 900m korkeudessa ja vaikka kesällä alueella on kuumaa on hyvin tavallista, että alueella sataa lunta talvella, johtuen korkeasta ilmanalasta.
Juha kuvailee viiniä seuraavasti:
“Libanonissa tuotetaan vain kourallinen prestiisipunaviinejä. Tämä viini on yksi niistä.
Tumma, syvä, rubiininpunainen väri. Roteva ja paahteinen tuoksu, jossa on mustaherukkaa, mausteisuutta, tummaa suklaata ja grillattua paprikaa. Suutuntuma on rotevan täyteläinen ja intensiivinen. Jäntevän ryhdikkäät tanniinit ja paahteinen tammisuus antavat viinille hienon ryhdin, jota viikunainen ja mustaherukkainen hedelmäisyys tukee. Jälkimaku on pitkä ja pippurinen. Kokonaisuudessaan roteva ja intensiivinen viini, jossa yhdistyvät Bordeaux’n ja Rhônen punaviinien aromit. Yksi eleganteimpia libanonilaisviinejä jota muistan maistaneeni. Viini kestää vielä kymmenen vuoden kellarointia, mutta on nautinnollinen jo nyt. Dekantoi 2 tuntia ja nauti 17-18°C-asteisena isomaljaisesta ja leveäsuuaukkoisesta lasista. (Bordeaux-lasi)“
Viinikaverin vinkki:
Kokoa joukko kavereita paikalle tätä viiniä nauttiessa, sillä jaettu ilo on monikertainen ilo.
Arviot:
Vivino 4/5
Juha Lihtonen 93/100