Valduero Reserva Tierra Alta de 2 cotas

55,59€/Alko

Voiko 50€ Espanjalainen punaviini olla koskaan Fiksulöytö-statuksen ansaitseva viini? Mitä ominaisuuksia vaaditaan viiniltä, joka rehellisyyden nimissä on arvokas, jotta se olisi edelleen hyvää hinta-laatua?
Näitä ajatuksia kävimme läpi kuin maistoimme Juha Lihtosen kanssa tätä viiniä. Muutamia asioita summasimme: Viinin pitää olla jo nyt valmiiksi kypsytetty, viinin pitää osoittaa todella poikkeuksellista hienostunaisuuttaa ja monikerroksisuutta, viinin pitää herättää suuria tunteita ja hinnan pitää olla löytö laatuun nähden. Ilman Juhan kokemusta maailman absoluttiseten huippuviinien maistamisesta. Siis viinien joiden hinnat pyörivät 300-2000€ välillä/plo emme olisi uskaltaneet valita viiniä meidän löytöjen joukkoon.
Valdureron tarhat sijaitsevat Vega Sicilian naapurissa. Tuottajan, jota pidetään alueen parhaimpana ja näiden viinien hinnat likkuvat 100€+ kategoriassa. Valduero Reserva Tierra Alta de 2 Cotas viiniä kypsytetään 60 kuukautta ennen kuin se päästetään markkinoille. 30 kuukautta tynnyrissä ja 30 kuukautta pullossa. Kuten espanjankielentaitoiset voivat jo nimestä päättellä sijaitsevat tarhat poikkeuksellisen korkealla 800-900m korkeudella. Kaikki tämä on kuitenkin merkityksestöntä, jos paneutuminen yksityiskohtiin ei maistu viinissä.

Juha kirjoittaa viinistä seuraavaa:

“Tumma, syvä rubiininpunainen väri. Runsas, paahteinen ja moniulotteinen tuoksu tarjoaa loputtoman kirjon kosiskelevia aromeja – kypsiä tummia marjoja, luumua, mokkaa, kaakaota sekä orvokkisen kukkean vivahteen.

Suutuntuma on hienostuneen täyteläinen ja runsas. Upea silkkinen tanniinirakenne hyväilee suuta. Kypsän luumuisa ja tumman marjaisa hedelmäisyys muodostaa kauniin harmonisen makutasapainon. Jälkimaku on pitkä, herkullisen paahteinen ja suklainen. Poikkeuksellisen elegantti Ribera del Duero joka hurmaa maultaan vannoutuneimmankin viininhifistelijän. Viini on erinomaisen nautittavassa kunnossa jo nyt, mutta kestää hyvin seuraavat 10 vuotta kellarointia. Nyt nauttituna suosittelen 2 tunnin dekantointia ja viinin villennystä 17-18°C-asteiseksi. Varaa isomaljainen leveän suuaukon omaava lasi. (Bordeaux-lasi)

Minulta on monesti kysytty missä kulkee se hintapiste, minkä jälkeen maksetaan viinin brändistä laadun sijaan? Olen pitänyt 50 euroa tuona hintapisteenä. Tämä on hyvä esimerkki viinistä, joka voisi hyvinkin maksaa 80 euroa, jos tuottaja haluaisi rahastaa brändillä. Näin ei kuitenkaan ole ja viidenkympin viininä pidän sen hinta-laatusuhdetta hyvänä.“

Viinikaverin vinkki:
Tämä viini pitää kaataa karahviin ennen tarjoilua. Muuten et pääse nauttimaan kuin osasta viinin potentiaalista.

Arviot:
Decanter 95p.
Wine Advocate 94p.
Vinum 18/20
Juha Lihtonen 94/100

Edellinen
Edellinen

Château Marsyas

Seuraava
Seuraava

Bubble Attraction Rose Cava Extra Seco